Angajată să trăiască pentru unitate, Mișcarea Focolarelor dorește să contribuie la comuniunea dintre mișcările ecleziale și noile comunități născute în cadrul Bisericii Catolice pentru a descoperi și a valorifica darul pe care fiecare realitate îl are în sine, pe care îl oferă altora și prin care se îmbogățește societatea.
Scop
Să întrețină iubirea reciprocă, cunoașterea reciprocă, împărtășirea de proiecte între Mișcări și noile Comunități ecleziale pentru a descoperi și a valorifica darul pe care fiecare realitate îl are în sine, îl dă celorlalți și îmbogățește Biserica și societatea.
Istorie
Chiara Lubich de la începutul Mișcării Focolarelor, prin cele mai diverse moduri, s-a întâlnit cu anumite personalități carismatice importante: p. Leone Veuthey de la Cruciada Carității; p. Patrick Peyton, fondatorul Cruciadei Rozariului Familiei; p. Pedro Richards din Movimiento Familiar Cristiano; călugărul Werenfried van Straaten, întemeietorul Ajutorului pentru Biserica Suferindă; Mișcarea Carismatică Catolică; Mișcarea Oasi a lui Fr. Virginio Rotondi; Mișcarea pentru o lume mai bună a pr. Riccardo Lombardi.
La 30 mai 1998, în ajunul Rusaliilor, Ioan Paul al II-lea a convocat la Roma, în Piața Sf. Petru, Mișcări și noi comunități pentru o mărturie comună. Fiecare este rodul particular al unei carisme dăruită de Duhul Sfânt pentru a răspunde nevoilor vremii noastre. Papa le definește ca expresii semnificative ale aspectului său carismatic, constitutive ale Bisericii însăși și co-esențiale pentru cea instituțională. Printre fondatorii prezenți, Chiara Lubich, în discursul său, îi promite papei să se angajeze cu toată puterea sa pentru a realiza comuniunea deplină între mișcări.
În ajunul Rusaliilor 2006, Benedict al XVI-lea convoacă din nou Mișcările și noile comunități din Roma. El este, de asemenea, convins că aceste noi realități ecleziale sunt un dar providențial al Duhului Sfânt pentru Biserică pentru a răspunde eficient la provocările vremii noastre.
La Rusaliile din 2013, Papa Francisc își reînnoiește încrederea în numeroșii membri ai mișcărilor ecleziale adunate la Roma, proiectându-i spre periferiile existențiale și spre misiunea evanghelizatoare a Bisericii.
Și în 2014, în cadrul celui de-al treilea Congres Mondial al Mișcărilor promovat de Consiliul Pontifical pentru laici, le indică obiectivul care trebuie atins: maturitatea eclezială, păstrarea prospețimii carismei, respectarea libertății persoanelor, căutarea permanentă a comuniunii.
Comuniunea dintre Mișcarea Focolarelor și Familiile religioase născute din carismele antice a avut ca repere importante întâlnirea Chiarei cu Familia Franciscană din Assisi (Italia) în 2000 și cu benedictinii din Monserrat (Spania) în 2002. Întâlnirea mișcărilor bisericești și a familiilor religioase din Assisi în 2010 a fost, de asemenea, importantă.
Noi evoluții
Sute de zile au fost realizate, pe modelul Rusaliilor din 1998, în multe țări ale lumii, cu participarea totală a peste 500 de mișcări și noi comunități.
Progresul în comuniune între Mișcările Catolice deschide și relația de cunoaștere și iubire fraternă cu Mișcările care au apărut în sânul diferitelor Biserici creștine.