Az egység lelkiségének jellemzője a kölcsönösségben megélt párbészéd a kúltúrák között, annak különféle kifejeződéseiben, a tudományokban.

Művészet – Nevelés – Gazdaság – Orvostudomány – Jog – Ökológia – Politika – Kommunikáció – Szociológia – Sport – Pszichológia – Építészet

A Gen Verde Nemzetközi Előadóművészeti Együttes 14 ország 19 művészéből áll. Nyilvánvaló tehát, hogy ennek a csoportnak az erőssége a nemzetköziség és a kulturális gazdagság, olyan jellegzetességek, amelyek eredetiséget kölcsönöznek zenéjüknek. A Gen Verde együttes célja, hogy hangot adjon a kor emberének, a népek és az emberiség történelmének, amely megkerülhetetlenül halad a testvériség felé.

Az együttes 1966-ban született a Firenze melletti Loppiano nevű városkában. Loppiano, a keresztényélet értékeire épülő multikulturális központ, ahol 850 lakos él, akik a világ 65 országából érkeztek. Eredetiségének köszönhetően Loppiano mindig is vonzerőt jelentett több ezer ember számára szerte a világon.

Chiara Lubich (UNESCO Díj A békére nevelés) a sok látogató fogadására ajándékozott egy gitárt és egy piros dobot a kisváros fiataljainak. E dob színéről kapta nevét az együttes: Gen = új nemzedék, ill. verde = zöld. Szándékuk az volt, hogy egy igazságos, békés, élhető világ építéséért tevékenykedjenek.

Ezek az ifjúsági tiltakozások, a pacifizmus, a Beat-generáció évei voltak, és a „GEN” név tökéletesen illeszkedett abba az újdonsághullámba, amely ezt az időszakot jellemezte. A Gen Rosso együttes eredetisége a művészi és kulturális gazdagságából, tagjainak nemzetköziségéből fakad, valamint mindegyikük személyes elkötelezettségéből, hogy a mindennapi életben megvalósítsák azokat az értékeket, amelyekben hisznek. Néhány hangszer, néhány erősítő és sok lelkesedés… ez jellemzi őket ma is.

Városkák

Kisvárosok vállalkozásokkal, iskolákkal, ima- és találkozóhelyekkel.

Különböző népekből és kultúrákból származó emberek találkoznak, hogy egyetemes testvériség megvalósításán dolgozzanak.

Civil szervezetek, humanitárius és szolidaritási projektek

A Fokolár Mozgalom lelkisége által ihletett világszervezet konzultatív státusszal rendelkezik az Egyesült Nemzetek Gazdasági és Szociális Tanácsában (ECOSOC), és az UNESCO hivatalos partnere.

Kulturális és oktatási kezdeményezésekkel, valamint befogadási és fejlesztési projektekkel támogatja a hátrányos helyzetű családokat és gyermekeket a világ mintegy 50 országában.

Civil szervezetei Olaszországban és szerte a világon olyan együttműködési projekteken dolgoznak, amelyek a közösségfejlesztésre irányulnak, ahol az ember van a középpontba.