A Fokoláré Mozgalom népes, nagy és színes családja olyan mint egy „evangéliumból született új nép”, ahogyan az alapítója Chiara Lubick nevezezte. A Mozgalom 1943- ban Trentoban (Olaszország) született a II. Világháború idején, mint egy új lelkiségi és szociális megújulási irányzat. 1962-ben hagyták jóvá hivatalosan Mária Műve néven. Ma több mint 180 országban van jelen és 2 milliónál több követője van.

Világnak szóló üzenete az egységről beszél. Prin urmare, obiectivul este de a coopera la construirea unei lumi mai unite, condusă de rugăciunea lui Isus către Tatăl „pentru ca toți să fie una” (Ioan 17, 21), în respectul și aprecierea diversității. Pentru a atinge acest obiectiv, este privilegiat dialogul, în angajamentul constant de a construi punți și relații de fraternitate între indivizi, popoare și sfere culturale.

Mișcarea cuprinde creștini din multe Biserici și comunități creștine, credincioși de alte religii și persoane de convingeri non-religioase. Fiecare aderă la ea, împărtășindu-i scopul și spiritul, în fidelitate față de propria Biserică, credință și conștiință. Focolarele sunt numite comunitățile în care trăiesc cei care în Mișcare au rostit votul de castitate, sărăcie și ascultare. Focolarul include, de asemenea, persoanele căsătorite care, credincioase stării lor de viață și rămânând să își trăiască viața de familie, împărtășesc cu cei feciorelnici alegerea radicală de a pune în practică iubirea evanghelică și de a trăi pentru realizarea unității.