Iulie 2023

Iulie 2023

Cine va da de băut fie şi numai un pahar cu apă rece unuia dintre aceştia mici pentru că este discipol, adevăr vă spun, nu-şi va pierde răsplata” (Mt 10,42).

Evanghelistul Matei este un scrib creștin foarte educat; el cunoaște temeinic promisiunile Dumnezeului lui Israel și pentru el cuvintele și acțiunile lui Isus sunt împlinirea lor. Din acest motiv, în Evanghelia sa, el își prezintă învățătura sub forma a cinci mari discursuri, ca noul Moise.

Acest Cuvânt al vieții încheie „discursul misionar”, care începe cu alegerea celor doisprezece apostoli și indică nevoile predicării: neînțelegerile și persecuțiile pe care le vor întâmpina necesită o mărturie credibilă, chiar și prin alegeri radicale.

Dar mai este ceva: Isus dezvăluie că trimiterea ucenicilor își are rădăcinile în misiunea pe care El însuși a primit-o de la Tatăl. O convingere deja vie în Vechiul Testament: în mesagerul lui Dumnezeu, Dumnezeu însuși este cel care se face prezent, care se angajează. Prin urmare, iubirea lui Dumnezeu însăși este cea care, prin mărturia lui Isus și a celor pe care Isus îi trimite, ajunge la fiecare persoană în cascade.

Cine va da de băut fie şi numai un pahar cu apă rece unuia dintre aceştia mici pentru că este discipol, adevăr vă spun, nu-şi va pierde răsplata

Pe lângă misiunea specifică a unora: apostolii, păstorii, profeții… Isus anunță că fiecare creștin îi poate fi ucenic, în același timp destinatar și purtător al misiunii. Și ca ucenici, toți, chiar dacă suntem „mici”, aparent fără calități sau titluri speciale, suntem în stare să mărturisim apropierea lui Dumnezeu. Întreaga comunitate creștină este trimisă omenirii de către Tatăl tuturor.

Cu toții am primit atenție, grijă, iertare, încredere de la Dumnezeu prin frații noștri; cu toții putem dărui ceva altora, pentru a-i face să experimenteze gingășia Tatălui, așa cum a făcut Isus în timpul misiunii sale. În această rădăcină, în Tatăl, este garanția că așa-zisele „lucruri mărunte” pot schimba lumea. Chiar dacă e doar un pahar cu apă rece.

«Nu contează dacă putem dărui mult sau puțin. Important este „cum” dăruim, câtă dragoste punem chiar și într-un mic gest de atenție unul față de celălalt. Uneori este suficient să-i oferi un pahar cu apă, un pahar cu apă „proaspătă” […] un gest simplu și măreț în ochii lui Dumnezeu dacă se face în numele Lui, adică din iubire. […] Cuvântul vieții din această lună ne va putea ajuta să redescoperim valoarea fiecăreia dintre acțiunile noastre: de la treburile casnice sau munca la câmp și în atelier, la gestionarea actelor de birou, la teme școlare, precum și la responsabilitățile în domeniul civil, politic și religios. Orice se poate transforma într-un serviciu atent și îngrijit. Iubirea ne va oferi ochi noi pentru a intui de ce au nevoie ceilalți și pentru a le veni în întâmpinare cu creativitate și generozitate. Rodul? Darurile vor circula, pentru că iubirea cere iubire. Bucuria se va înmulți pentru că „este mai multă bucurie în a da decât în a primi”[1]»[2].

Cine va da de băut fie şi numai un pahar cu apă rece unuia dintre aceştia mici pentru că este discipol, adevăr vă spun, nu-şi va pierde răsplata

Ceea ce ne cere Isus este foarte exigent: să nu oprim curgerea iubirii lui Dumnezeu, El ne cere să ajungem la fiecare bărbat și fiecare femeie, cu inima deschisă și slujire concretă, depășind categoriile și judecățile noastre.

El își dorește colaborarea noastră activă, creativă și responsabilă pentru binele comun, începând cu lucrurile mărunte ale fiecărei zile, dar în același timp nu va întârzia să ne răsplătească: va fi mereu alături de noi, ca să aibă grijă de noi și să ne însoțească în misiune.

„[…] Mi-am părăsit slujba în Filipine și am plecat în Australia pentru a fi cu familia mea […] m-am angajat pe un șantier, curățind sălile de mese, vestiarele, birourile și cantina folosite de mai mult de 500 de muncitori. O meserie complet diferită de cea pe care o aveam înainte ca inginer […] Din iubire față de ceilalți mă asigur ca sălile de mese să fie mereu curate și ordonate. Cu toate acestea, există oameni cărora nu le pasă de curățenie […]. Nu mi-am pierdut răbdarea pentru că pentru mine este o oportunitate de a-L iubi pe Isus în fiecare persoană pe care o întâlnesc. Încetul cu încetul, acești oameni au început să facă curățenie după ce au luat prânzul și apoi, în timp, ne-am împrietenit și am început să câștig încredere și respect din partea lor […] Am experimentat că iubirea este molipsitoare și tot ce se face din iubire rămâne”[3].

Îngrijit de Letizia Magri și echipa Cuvântul Vieții

[1] Fap 20,35.

[2] C. Lubich Cuvântul vieții 2006, in eadem, Parole di Vita, îngrijită de Fabio Ciardi (Opere di Chiara Lubich 5; Città Nuova, Roma 2017) pp. 792-793.

[3] Coord. S. Pellegrini, G. Salerno, M. Caporali, Famiglie in azione – Un mosaico di vita, Città Nuova 2022, p. 55.