Mișcarea Focolarelor este în contact cu multe persoane care nu au o credință religioasă, dar trăiesc potrivit conștiinței lor, credincioși marilor valori comune ale întregii omeniri. Credincioși și persoane de convingeri non-religioase lucrează împreună pentru a uni familia umană în fraternitate.
„Să ne unim forțele, cei care nu sunt interesați în mod deosebit de credință și cei care cred, pentru că idealul unei omeniri libere și egale, fraternizat prin respect reciproc și iubire este prea frumos și necesar”. (Chiara Lubich)
Scop
Necredința și indiferența religioasă sunt prezente peste tot în lume, în special în Europa, America Latină și America de Nord, Australia, Noua Zeelandă, dar și în unele țări din Asia. Ca Mișcare a Focolarelor, suntem în contact cu multe persoane care nu au o sensibilitate religioasă, dar trăiesc potrivit conștiinței lor, încercând să rămână fideli marilor valori comune ale întregii omeniri. În unele țări s-au format grupuri de dialog între credincioși și persoane de convingeri non-religioase, care se întâlnesc periodic, unite prin aceeași dorință de a colabora pentru a ajuta la întemeierea familiei umane în fraternitate. Este un dialog care se dezvoltă pe aprofundarea și promovarea valorilor umane împărtășite în viață și reflecție. Sunt aprofundate subiecte precum „secularismul și credința”, „conștiința”, „etica” sau evenimentele actuale; inițiativele sociale și culturale sau acțiunile de solidaritate prind viață. Dialogul din diferite poziții este posibil dacă de ambele părți există: conștientizarea propriei identități, respectul total față de celălalt și de cultura sa, reciprocitatea celor care știu că au multe de oferit și de asemenea de primit, răbdare nesfârșită de a asculta pentru a înțelege și a face față argumentelor celorlalți, considerate întotdeauna o îmbogățire, conștientizarea faptului că și credințele celuilalt au o demnitate deplină ca a noastră.
Istorie
La sfârșitul anilor ’70, odată cu răspândirea Mișcării, deschiderea față de persoane fără o credință religioasă sau agnostică și indiferentă, se maturizează până la punctul de a se exprima într-un dialog cu propria fizionomie, deoarece unitatea este și respect profund al omului, al demnității sale, al culturii sale, al nevoilor sale și în ceea ce crede în el. În 1978, Chiara Lubich constituie „Centrul Internațional de Dialog cu persoane de convingeri non religioase”. În 1995, la Loppiano (Italia) a participat pentru prima dată la o întâlnire cu persoane fără referință religioasă și a răspuns întrebărilor lor. De asemenea, a fost semnificativă a doua sa întâlnire cu ei în 1998.
Evoluții viitoare
În 1992, la „Centrul Mariapoli” din Castel Gandolfo (Italia), se organizează prima convenție internațională care a avut loc de atunci periodic. În decembrie 2003, Chiara a inițiat cursuri și conferințe de aprofundare, realizate în colaborare între cei care au o credință și cei care nu se recunosc într-o credință religioasă. Sunt aprofundate câteva puncte ale spiritualității Mișcării și a temelor corespunzătoare de natură laică (alegerea valorilor și ascultarea conștiinței, cultura dăruirii, reciprocitatea și solidaritatea). Ultima conferință a avut loc în 2017 cu titlul „Sensul durerii?”.