Chiara Lubich (1920-2008) este fondatoarea Mișcării Focolarelor răspândită în 182 de țări și purtătoare a spiritualității unității. Scopul este de a contribui la punerea în aplicare a rugăciunii lui Isus: „Ca toți să fie una” (Ioan 17, 21).

O mare figură carismatică a vremurilor noastre, este cunoscută pentru acțiunea sa neobosită în favoarea comuniunii, fraternității și păcii între persoane din diferite Biserici, credincioși ai multor religii și, de asemenea, între cei care nu se recunosc într-o credință religioasă specifică.

Spiritul Mișcării Focolarelor își propune să aducă un nou stil de viață și în sfera civilă, economică și politică. Există numeroase diplome onorifice acordate Chiarei Lubich de către instituțiile academice internaționale, în cele mai variate discipline (teologie, filozofie, psihologie, economie, științe sociale etc.).

Legată de prietenia cu papii, șefii de biserici și fondatorii Mișcărilor, personalități politice și civile, Chiara Lubich a lăsat o moștenire imensă care nu încetează să inspire oamenii și societatea. În 2015 s-a deschis cauza beatificării și canonizării, care se află în prezent în faza diecezană.

CÂTEVA SCRIERI ALE CHIAREI LUBICH

O nouă cale. Spiritualitatea unităţii.

O captivantă mărturie de speranţă. Carisma unităţii propusă de viaţa Chiarei Lubich, fondatoarea Mişcării Focolarelor, reprezintă o provocare măreaţă a timpului modern. Ideea fraternităţii universale depăşeşte „frontierele” Bisericii şi îmbrăţişează diferite aspectele din societatea contemporană, diferite domenii de activitate, diverse ştiinţe, culturi şi religii.

Arta de a ne sfinţi împreună: iată noutatea pe care o aduce în Biserică carisma Chiarei. Ea constă tocmai în depăşirea stadiului de sfinţenie individuală şi ţintirea către sfinţenia comunitară. Însuşirea unui stil de viaţă inspirat dintr-o iubire concretă care ne arată calea pentru reînnoirea întregii lumi. O necesitate stringentă a timpului actual.

Meditaţii

Meditaţiile propuse de Chiara Lubich, fondatoarea unei vaste mişcări de spiritualitate, Mişcarea Focolarelor ˗ Opera Mariei, sunt o provocare pentru orice creştin care caută desăvârşirea. Ea poate fi întâlnită doar trăind aproape de Isus, de Maria, de sfinţi. Aceste pagini oferă unui public larg, dar sensibil la impulsurile religioase de astăzi, texte de un profund conţinut evanghelic, cu un limbaj incisiv şi modern. Prin aceste gânduri cititorul este invitat să pătrundă în tainele spiritualităţii prezentate dintr-o nouă perspectivă, aceea a timpului modern.

Căi ale luminii. Scrieri spirituale.

Chiara Lubich a iniţiat în toiul Celui de-al Doilea Război Mondial un nou stil de viaţă creştină, inspirat din testamentul lui Isus: „Ca toţi să fie una” (In 17,21). Din experienţa Evangheliei trăite a luat naştere o grandioasă mişcare eclezială: Mişcarea Focolarelor – Opera Preasfintei Maria. Cartea face cunoscută una dintre cele mai impresionante spiritualităţi ale timpului nostru.