Septembrie 2024
Septembrie 2024
„Căutaţi să împliniţi cuvântul, nu numai să-l ascultaţi, înşelându-vă pe voi înşivă” (Iac 1,22).
Tema ascultării și a punerii în practică este o temă fundamentală asupra căreia insistă autorul versetului din această lună. Epistola, de fapt, continuă: „Cine s-a uitat, însă, îndeaproape la legea desăvârşită a libertăţii şi a stăruit în ea, nu ca unul care o ascultă ca apoi să o uite, ci ca să o pună în practică. Astfel, acela fericit va fi în lucrarea sa” (Iac 1,25). Tocmai acest angajament de a cunoaște cuvintele Sale și de a le trăi ne face liberi și ne dă bucurie.
S-ar putea spune că versetul biblic din această lună este în sine un motiv pentru practicarea Cuvântului Vieții care s-a răspândit în întreaga lume. O dată pe săptămână, apoi o dată pe lună, Chiara Lubich alegea o frază completă din Scriptură și o comenta. Ne întâlneam, împărtășeam roadele a ceea ce ea făcuse prin experiențele de viață, se crea o comunitate unită care arăta în germene implicațiile sociale de care era capabilă.
„În ciuda simplității sale, inițiativa a oferit o contribuție remarcabilă la redescoperirea Cuvântului lui Dumnezeu în lumea creștină a secolului XX”[1], transmițând o „metodă” de a trăi Evanghelia și de a-i pune în comun efectele.
„Căutaţi să împliniţi cuvântul, nu numai să-l ascultaţi, înşelându-vă pe voi înşivă”
Scrisoarea lui Iacob reia ceea ce Isus a anunțat pentru a da viață și a experimenta realitatea Împărăției cerurilor printre noi: îi declară fericiți pe cei ce ascultă cuvântul său și îl păzesc[2]; recunoaște ca mamă și frați pe cei care ascultă și pun în practică cuvântul[3]; îi compară cu sămânța care, dacă cade pe pământ bun, adică dacă ascultă cu inimă curată și bună și îl păstrează, aceștia produc rod prin perseverența lor[4].
„În fiecare dintre cuvintele sale, Isus exprimă toată iubirea sa pentru noi”, scrie Chiara Lubich. Să o întrupăm, să ni-l însușim, să experimentăm ce putere de viață eliberează, dacă este trăit, în noi și în jurul nostru. Să ne îndrăgostim de Evanghelie până la punctul de a ne lăsa transformați în ea și de a o revărsa asupra altora. […] Vom experimenta eliberarea de noi înșine, de limitele noastre, de sclaviile noastre, și nu doar atât, dar vom vedea explodând revoluția iubirii pe care Isus, liber să trăiască în noi, o va provoca în țesutul social în care suntem cufundați”[5].
„Căutaţi să împliniţi cuvântul, nu numai să-l ascultaţi, înşelându-vă pe voi înşivă”
Cum să punem cuvântul în practică? Să privim în jur și să facem tot ce ne stă în putință pentru a ne pune în slujba celor aflați în nevoie cu acte mici sau mari de îngrijire reciprocă, transformând structurile nedrepte ale societății, contracarând violența, promovând gesturi de pace și de reconciliere, crescând în sensibilitate și în acțiuni în favoarea planetei noastre.
O revoluție autentică izbucnește astfel în viața noastră și în viața comunității în care trăim, în mediul de lucru în care ne desfășurăm activitatea.
Iubirea se manifestă prin acțiuni sociale și politice care încearcă să construiască o lume mai bună. Din angajamentul unei mici comunități a Focolarelor față de persoanele cele mai fragile, s-a născut în Peru un Centru pentru vârstnici, care poartă numele fondatoarei Mișcării, deschis în Lámud, un oraș din Amazonia peruviană, la 2.330 de metri deasupra nivelului mării.
„Centrul a fost inaugurat în plină criză pandemică și găzduiește 50 de persoane în vârstă și singure. Casa, mobila, vesela și chiar mâncarea au venit ca un cadou din partea comunității vecine. A fost un pariu, nu fără dificultăți și obstacole, dar în martie 2022 Centrul și-a sărbătorit prima aniversare, deschizându-și porțile pentru oraș, cu o petrecere la care au participat chiar și autoritățile politice. Cele două zile de sărbătoare au atras noi voluntari, adulți și copii, care doresc să aibă grijă de bunicii singuri, lărgindu-le familia”[6].
Editat de Patrizia Mazzola și echipa Cuvântul vieții
[1] C. Lubich, Parole di Vita, Introduzione, ediție îngrijită de Fabio Ciardi, (Opere di Chiara Lubich 5), Città Nuova, Roma 2017, p. 9.
[2] Cf. Lc 11,28.
[3] Cf. Lc 8,21.
[4] Cf. Lc 8, 15.
[5] C. Lubich, Cuvântul vieții din septembrie 2006, in eadem, Parole di Vita, ediție îngrijită de Fabio Ciardi, (Opere di Chiara Lubich 5), Città Nuova, Roma 2017, p. 790.
[6] Bilancio di Comunione 2022. Movimento dei Focolari, in https://www.focolare.org/wp-
content/uploads/2024/01/BdC-2022-2.pdf, p.67.